NLDOET 2022

NLDOET 2022

“…..een landschapselement verlengen.”

Zo nat de maand april startte, zo droog eindigt de maand. Ook de laatste dag van de maand waait de wind uit het noorden, is het kouder dan gemiddeld en laat de zon het vooral afweten. Het weer. We kunnen er eindeloos over spreken en we vinden er wat van, maar hebben het niet in de hand.

Met tien vrijwilligers sterk verzamelen we bij de poel aan de Laarstraat en bewonderen de gevlochten “heg”. Het staat stevig en is een echte blikvanger. Maarrrr….. te kort. Vandaag is de grote klus de vlechtheg te verlengen en al het takhout te verwerken in deze heg.
Met drie man sterk worden er gaten geboord, kleine en grote. De ervaringen van de vorige keer worden toegepast en vanzelfsprekend ingezet. Het takhout wordt ingekort, gestapeld en aangestampt. Het vlechtwerk vraagt spierkracht en met drie man sterk worden de stugge staken om en om gevlochten en hiermee krijgt het geheel stevigheid en stabiliteit. Na de koffie is het element op lengte, op hoogte (Remko bepaalt met zijn twee meter de hoogte) en kan het lege binnenwerk gevuld worden.

De wilgenstaken worden ontdaan van ontspruitende takken op de stam. De bovenste twintig centimeter laten we zitten. De oprukkende berenklauwen worden met de bosmaaier afgezet. De begroeiing op het talud worden voorzien van een flinke hoeveelheid water.
Na de koffiepauze verplaatsen we de pomp om de wilgen te voorzien van leven schenkend water; hoewel de ondergrond nat is, gemeente Duiven vorige week gesproeid heeft, laten de beginnende takken de blaadjes alweer hangen…..

Het water pompen we op uit de sloot. Ons pompje doet het best en met vereende krachten geven we de wilgen water met slang en gieter. We komen een stuk slang tekort, dus loopt Martin op en neer met een gieter van tien liter. Ook de elzensingel, waar veel aanplant het niet heeft gered met deze droogte, geven we veel water. We putten water uit de sloot en uit de poel. Op deze wijze lukt het om de hele singel te voorzien van water. 
De berenklauwen ontspruiten overal en wat niet is afgemaaid, boren we uit met de grondboor. Een heidens karwei, maar uitermate effectief. Deze exoot blijven we volgen en indien nodig zullen we ze nogmaals afzetten, zodat de elzen niet in de verdrukking komen.

Met z’n tienen hebben we een aangename ochtend beleefd, veel werk verzet en genoten van dit prachtig pareltje in wording. Al werkende ontspruiten de ideeën bij verschillende enthousiastelingen: een nestpaal voor ooievaars oprichten, een wilgentipi creëren, nog meer bomen poten en meer vlechtheggen aanleggen, zodat het takhout een waardevolle bestemming op het terrein krijgt.

Om één uur rijd ik huiswaarts. Het terrein is verrijkt met een tien meter lange vlechtheg en de snippers zijn opgeruimd en ik word blij van de reacties die ik vanmorgen gehoord heb. Samengevat: een ieder geniet van deze mooie plek, waaraan wij met z’n allen bijdragen.