Geschiedenis Knotploeg 06-10

Het seizoen 2006-2007 openen we met de film “Voorland” van Fokko Erlandt over natuurontwikkeling in de Loowaard in CC ’t Eiland. Eind 2006 werken we als ploeg mee aan de Landelijke natuurwerkdag in Renkum: bos uitdunnen en heide opschonen. Joanneke, Joke, Erik en Floris halen met een foto de folder voor 2007. Oliebollenknotten als afsluitende activiteit van dit kalenderjaar. Erwtensoep en oliebollen in de Loowaard. We verwarmen ons bij de vuurkorf.
2007 is een intensief jaar voor onze Knotploeg.
In samenwerking met SLG en Leefklimaat Zevenaar organiseren we de Gelderse Natuurwerkdag in Zevenaar. “De Panoven” is de verzamelplek en er wordt onder onze leiding geknot aan de Berghoofdse Veerweg in Zevenaar / Pannerden. In april eindigen we onze activiteiten door te participeren bij de schoonmaakactie in de Loowaard en we rapen zwerfvuil dat achterblijft na hoogwater.

Eind 2007 werken we als ploeg mee aan de Landelijke natuurwerkdag in Steenderen op de locatie “Bos aan de Vreekolk”. Staatsbosheer verzorgt haar vrijwilligers goed en stelt vrijwilligerskleding beschikbaar: jassen, vesten, bodywarmers, t-shirts of polo’s in de kleuren oranje en bruin.
November 2007 bestaat Knotploeg Duiven 10 jaar. Dit meldde de Nieuwsbrief destijds:
1997 – 2007 Knotploeg Duiven 10 jaar actief in de Duivense dreven

Tienjarig jubileum? Ja hoor, zolang zijn er al knotters georganiseerd actief. Met een handvol mensen begonnen in het najaar van 1997 en inmiddels uitgegroeid tot een geoliede machine van ruim vijfentwintig actieve en bedreven knotters, die het Duivens uitwaardenlandschap een warm hart toedragen.
Om dit jubileum een beetje aan te kleden, eindigt deze eerste knotochtend niet traditioneel met erwtensoep van Jaap, maar met een tomatensoepje en wat ander lekkers uit de Chinese keuken. Heb je je nog niet aangemeld, kan dat nog tot donderdag 08112007. ’t Is de bedoeling dat we om uiterlijk 13.30 uur huiswaarts keren.
Seizoen 2007-2008 eindigen we met deelname aan de Gelderse Natuurwerkdag. Met SLG, Leefklimaat Zevenaar organiseren voor Gelderse vrijwilligersgroepen verschillende activiteiten rond Zevenaar. Onder onze leiding wordt er in het Rijnstrangengebied geknot. Wim Zwikker was vanuit de stuurgroep de kartrekker voor deze activiteit.

In 2008 knotten we het eind van dit seizoen – bij wijze van proef – op twee locaties: In de Loowaard en in Groessen aan de Zwarte Weg. In het najaar van 2008 participeren we als Knotploeg tijdens de Landelijke Natuurwerkdag bij de vrijwilligers van “Het Boelekeerlspad” in Halle/Zelhem. Wim Harmsen komt de stuurgroep versterken en vervangt hiermee Wim Zwikker. De website wordt vernieuwd door Edwin Sliekers en vanwege de grote toeloop van vrijwilligers werken we met een wachtlijst. Onze locaties zijn niet groot genoeg voor het aantal mensen is de conclusie van de stuurgroep.
2008 is een heugelijk jaar: Knotploeg Duiven is genomineerd voor de vrijwilligersprijs van gemeente Duiven. We krijgen een warme woorden van de wethouder en een fraaie oorkonde. Het gemeentehuis is tijdens de bekendmaking oranje: knotters in oranje SBB-kleding zijn goed vertegenwoordigd.

We participeren tevens in Gelderse Koppen, een uitzending van omroep Gelderland. Harm Edens bezoekt ons tijdens het knotten in de Oliemolen. Slecht weer (sneeuw) verhinderde de eerste opname…… Op maandag 12 januari 2009 heeft de uiteindelijke opname plaatsgevonden….
Het jaar 2009 kenmerkt zich door veel knotactiviteiten in de directe omgeving van Duiven. We raken meer en meer bekend en particulieren richten zich tot ons met de vraag of wij niet kun wilgen kunnen komen knotten.
Knotploeg Duiven is een stabiele en geoliede machine. We zijn op elkaar in gespeeld en werkzaamheden worden van nature verdeeld: zagers, knippers, slepers. Aan het einde van een werkochtend ziet de werkplek er netjes en opgeruimd uit.
Natuurlijk zijn de knotwilgen van hun pruik ontdaan…..
Het oliebollenknotten is inmiddels niet meer weg te denken als activiteit in de decembermaand: dit keer werken we op 29 december aan de Engsestraat. We drinken koffie en genieten van de oliebollen in de schapenstal.