Veilig werken!

Een aantal algemene aandachtspunten:

 1. De bomen zijn doorgaans met hand te knotten. Houd voor ogen dat je niet te dikke takken moet willen zagen. Laat deze staan voor de motorkettingzaag.
 2. Werk je in een boom, laat de ladder weghalen, zodat deze heel blijft wanneer er onverhoopt een zware tak op de verkeerde plek terecht komt.
 3. Houd afstand. Van vijftig meter toekijken is veilig voor iedereen. Takken komen doorgaans op de goede en juiste plek terecht. Takken zijn soms langer dan verwacht (of soms staan we toch te dicht bij de boom) en vallen niet daar waar de zager dat bedoelde.
 4. Waarschuw een ander voor vallend hout.
 5. In een rij knotwilgen werken we om en om.
 6. Volg ten allen tijden de aanwijzingen van de locatieleiders op. Deze worden aangegeven via de Nieuwsbrief.
 7. Snoeihout: op locatie wordt bepaald waar het snoeihout verzameld wordt.
 8. Draag een veiligheidsbril en handschoenen (vind je de groene kist).
 9. Indien nodig: motorkettingzaag. Er kan alleen gezaagd worden met veiligheidskleding (zaaglaarzen, broek en jas), helm met gezichtsrooster en gehoorbescherming.
 10. Werk je de nabijheid van een motorkettingzaag gebruik dan oordoppen die je in de groene gereedschapskist kunt vinden.
 11. Zagen met een motorkettingzaag: Het zaagprotocol motorkettingzaag is ALTIJD van toepassing en dient derhalve gevolgd te worden!!!
 12. Zagen met een bosmaaier: Het Beschrijving gebruik van een bosmaaier is ALTIJD van toepassing en dient derhalve gevolgd te worden!!!
 13. Meld schade aan gereedschap of materialen, zodat het hersteld of vervangen kan worden.
 14. Luister naar je lichaam: Word je moe, zoek dan lichtere werkzaamheden!
 15. Stop op tijd.
 16. Een belangrijke werkafspraak op elke locatie: Maak eerst je knotwilg af en ruim het hout op voordat je aan een nieuwe boom begint.

Hieronder een aantal instructies voor het veilig werken met diverse gereedschappen van het VBNE