Roefeldag

Roefelen aan de Laarstraat!

“…..enthousiast, enthousiaster, meest enthousiast.”

Roefelen, wie heeft dat als Duivense basisschoolleerling niet gedaan? Kennismaken met mooie bedrijven en activiteiten in ons dorp en omgeving. Dit jaar participeert Knotploeg Duiven voor de tweede keer en nu met verschillende werkzaamheden aan ons pareltje aan de Laarstraat. De afgelopen week stond dan ook in het teken van de voorbereidingen voor “de roefelzaterdag”, want je zult maar een kleine twintig kinderen tegelijk aan je zorg toevertrouwd krijgen en je weet niet van “de hoed en rand” of wat je gaat doen?

Henk en Martin hebben weer een fraai sinuspad slingerend door het gras uitgezet en gemaaid; ook tussen de wilgen.(N.B. Ook van deze activiteit is een mooie drone-opname gemaakt.)
Rudi en Joop hebben in de voorbereiding hooiruiters in elkaar gezet, zodat het hooi ouderwets opgetast en gevlijd kan worden om in het veld te drogen. En gisteren is ook Henk door Rudi ingewijd in het ambacht van het maken van hooiruiters. En Harry zorgt voor de innerlijke mens. Na een ochtend flink zwoegen voorziet hij ons na afloop van een heerlijke maaltijd.

Er wordt vroeg gestart. Het is een komen en gaan van knotters met gereedschappen: slangen en de pomp, kruiwagens met batsen en sneeuwschuivers, bosmaaiers en accugereedschap. Wanneer Wim er is met onze aanhanger is alles op locatie. Een natuurlijke werkverdeling ontstaat vanzelf: een ieder pakt op wat bij hem / haar past. De kinderen zijn op tijd en staan te stuiteren: “handen uit de mouwen” stralen ze uit.

Snippers scheppen en van bovenaf van de snipperbult in de kruiwagen storten, kruien naar het einde van het pad, uitharken tot een egale laag en weer opnieuw beginnen….. Hooi harken en op de hooiruiters vlechten: van buiten naar binnen en de volgende laag van binnen naar buiten en zo helemaal naar boven. Tot de conclusie komen dat hooi prikt is voor velen een leermoment. Het geheim van de hooiruiter is wel het gat in het midden: trek als in schoorsteen droogt het gras! Dat deze hooiruiters een schuilplek voor muizen gaat worden, vinden velen nu al een enge gedachte.
Hooi harken en ermee slepen naar de hooiruiters is een fantastische ervaring voor de kinderen, zeker met dit fraaie weer. Groot en klein geniet volop, van elkaar en het werk. Onze pomp doet het prima en spuit vrolijk in het rond. De jonge aanplant wordt steeds door twee verschillende kinderen flink besproeid.

In drie sessies ontvangen we een kleine zestig kinderen, die aan alle onderdelen proeven en op deze manier kennismaken groen landschapsonderhoud. Maar ook met dit mooie stukje Duiven, dat ook bij de begeleiders onbekend is: “Je kunt hier ook spelen”, houd ik verschillende groepen voor….. Enthousiast worden we bij het afscheid door kinderen en begeleiders bedankt. Het tijdschema van het roefelcomité is strak en op tijd vertrekken de kinderen naar hun volgende afspraak. Aan het eind van de ochtend wacht ons de heerlijke afsluitende lunch in het veld: Harry verzorgt een ieder met heerlijke hamburgers en een koele slok water met bubbels.

We kunnen als Knotploeg terugkijken op een mooie ochtend, waarin weer eens duidelijk wordt dat “vele handen licht werk maken” en dat klein en groot voortreffelijk kunnen samenwerken.
Er is veel werk verzet, er is veel geleerd, er is veel gelachen, er is veel plezier gemaakt, er is door allen gewerkt aan toekomst. 

Van zo’n activiteit wordt toch elke deelnemer, groot of klein…..

“…..enthousiast, enthousiaster, meest enthousiast.”