Een stralende ochtend en een mooi vooruitzicht ligt het verschiet: de eerste voorjaarsdag van dit kalenderjaar. Zon en het regent niet. Een dag zonder regen; dat laatste is lang geleden!
We verzamelen aan de Oostsingel op de parkeerplaats achter het tankstation. We zijn vroeg en de eerste werkzaamheden hebben al plaatsgevonden. Aanhanger openen en de ladders tegen de bomen plaatsen. Met een handdruk begroeten we elkaar.
Na een kort en zonnig welkom gaan we in twee groepen uiteen.
Aan een klus beginnen is geen kunst, maar een klus afmaken is van een andere orde. Voor de derde keer naar de Tullenersweg om de laatste achttien wilgen te knotten.
De Roodwilligenstraat telt er zestien, kortom er is weer veel te doen. Twee containers vullen voor Burgers Zoo bijvoorbeeld.
Onze samenwerking, maar vooral onze wilgen worden geroemd door de bewoners en medewerkers van Arnhems dierentuin. Dat het knotseizoen is afgelopen, wordt daar door een ieder betreurd.
Actief en snel vallen de eerste takken en wordt het fietspad en de straat ontdaan van takhout; de stapels groeien in de hoogte en in de breedte. Het blijft verbazend dat wilgen in vier jaar tijd zo’n enorme potentie hebben. In de boom staand zijn takken toch dikker dan gezien vanaf het asfalt.
Het heerlijke weer draagt eraan bij dat er met vreugde gezaagd en gestapeld wordt.
Aan de Tullenersweg is de versterking meer dan welkom en rond de middag valt de laatste tak en is het fietspad geveegd; we laten het schoner achter dan bij aankomst.
Een bijzonder moment bij de lunch voor Henk en Kees: beiden hebben aangegeven te willen stoppen en dit kunnen we niet ongemerkt voorbij laten gaan. Met een fraaie actiefoto en dinerbon danken we beide mannen, die ons aan het eind van elke werkdag verrasten met heerlijke en eerlijke Hollandse kost.
“Koken staat voor plezier” schrijft Michael Pollan in zijn boek “Cooked”.
Wat jullie beiden met meer dan veel plezier voor ons allen kookten, werd door ons allen met veel smaak en enorm veel plezier gegeten.
Elke afsluitende maaltijd gold als “de kers op de taart” van een knotochtend.
“Een maaltijd is een daad van liefde” komt ook uit de pen van de eerdergenoemde schrijver.
Met liefde hebben jullie beiden voor ons gekookt, voor ons gezorgd en met ons gelachen. Kees en Henk, bedankt voor al jullie overheerlijke maaltijden, die jullie met zoveel liefde gemaakt en met ons gedeeld hebben.