Beste knotters,
“Nou woon ik hierachter, aan de andere kant van de rotonde en nou weet ik niet eens dat hier een bos is…!!!” Deze uitspraak liet een leerling van “Het Veer” zich ontvallen toen we samen -met ladder en zaag- naar een knotwilg liepen in het wilgenbos bij de DVV-velden.
In het welkom voor deze achtstegroepers werd genoemd dat Duiven een prachtige én groene gemeente is, maar dat je er ook oog voor moet hebben. Zo’n uitspraak is een van de drijfveren voor onze Knotploeg om jonge mensen enthousiast te maken voor het werken in het groen. Want onbekend, maakt onbemind.
Knotploeg Duiven organiseert sinds jaar en dag “Je Klas Kan De Boom In” voor bovenbouwleerlingen in onze gemeente. En vandaag zullen honderdzesentwintig leerlingen hun opwachting maken in dit unieke plekje van Duiven. Een wilgenbos met enkele honderden knotwilgen, die cyclisch door kinderen worden geknot. Ook dit jaar is er weer een kwart aan een onderhoudsbeurt toe. Op school hebben alle kinderen de presentatie met veiligheidsafspraken en het hóe en waarom van het wilgenknotten gezien. Na een korte toelichting bij het gebruik van het gereedschap staan de meisjes en jongens te popelen om die boom in te mogen.
Het bos is groot genoeg voor twee scholen: leerlingen van Het Veer en de Joannesschool uit Groessen werken eendrachtig samen aan het verfraaien van dit stukje van Duiven.
“Van onderen” en “timberrrrr” klinkt het regelmatig, want elkaar waarschuwen hoort ook bij veiligheid. Net als het dragen van handschoenen en veiligheidsbrillen. Scherpe trekzagen snijden soepel door het hout, ingespannen gezichten kijken waar de tak het beste kan vallen en de stapels met takhout groeien gestaag.
Met z’n tweeën in een brede knot aan het werk is daarnaast ook nog eens gezellig, maar uiteraard kun je ook in je eentje balanceren op zo’n drie meter hoogte. Overal zie je kinderen in de boom of op ladders met takken in de weer. Kortom, er wordt gezaagd “dat het een lieve lust is”.
Met een appeltje en pakje drinken sluiten de eerste groepen leerlingen af engaan terug naar hun school.
Burgemeester Huib Hieltjes komt ook dit jaar traditiegetrouw zijn steentje bijdragen. Hij benadrukt hoe belangrijk gemeente Duiven vrijwilligerswerk vindt; voor grote én kleine inwoners. Hij is blij met deze grote opkomst en hij werkt een uur met de beide groepen 8 van basisschool Remigius.
Enthousiaste kinderen en het onbevangen werken op hoogte is pure poëzie en de dichtregels “Sikkels klinken en sikkels blinken” komen bij mij naar boven en ik geef er een eigen draai aan:
“Zagen klinken,
zagen blinken,
krakend vallen takken.
Zie de zaagster vlijen!”
Vrij naar “Ruisend valt het graan”
van A.C.W. Staring, Achterhoeks schrijver en dichter
De Bernadetteschool uit Loo is vanmiddag de hekkensluiter; groep 7/8 heeft er zin in. Groep 8 was het afgelopen jaar ook van de partij en heeft de jongere klasgenoten enthousiast gemaakt voor het oude ambacht van het knotten.
Vlot, vakkundig en veilig gaan zij ladder op en ladder af en ook hier klinken de zagen. De kruinen van de knotwilgen zijn kaal en de stapels takhout zijn inmiddels zo hoog, dat geen achtstegroeper er nog overheen kan kijken.
Kwart over twee. We nemen afscheid van deze laatste groep kinderen. Honderdzesentwintig jonge inwoners van Duiven hebben vandaag hun beste beentje voor gezet. Op hoogte in een boom of gewoon met beide benen op de grond.
Honderdtwaalf knotwilgen zijn met flair geknot door basisschoolleerlingen begeleid door ouders en door vrijwilligers van Knotploeg Duiven.
Tevreden met het resultaat en voldaan door het werk gaan oud en jong huiswaarts en het weekend kan beginnen.
Hoewel….. morgen is er weer een dag.
Een bijzonder dag, te weten “De Landelijke Natuurwerkdag 2024”. Ook dit jaar weer in Duiven, ook weer in dit wilgenbos.
Weet je welkom…..