Drie maal….

Beste knotters,

“Drie keer is scheepsrecht…..”

Dit gezegde komt bij mij naar boven tijdens het overpeinzen bij deze terugblik: voor de derde keer aan de Bemmenstraat aan het knotten. Waar komt dat scheepsrecht nou precies vandaan? Het wereld-wijde-web is dan een prachtige hooiberg waarin ongetwijfeld deze speld ligt verborgen.
En aangezien ik mijn leerlingen voorhoud dat “één bron geen bron is” ga ik op zoek naar enkele bronnen.
Het onderstaande is helemaal op ons als knotters van Knotploeg Duiven van toepassing…..

Het gezegde driemaal is scheepsrecht is een uitspraak die populair is bij mensen die optimistisch zijn ingesteld. Lukt iets een tweede keer niet, dan gaat het de derde keer vast wel goed.
Kortom:
houd vol en ga door met waar je goed in bent.
Als je iets wilt bereiken, moet je daar soms meerdere pogingen voor doen”!

We hebben volgehouden en “Het Broek” is bijna klaar. Hoewel?
Een knotwilg is een toonbeeld van vitaliteit en ze zullen weer uitlopen en in dit ruilverkavelingsgebied beeldbepalende ijkpunten in het monotone polderlandschap vormen. Aan het eind van deze terugblik vind je nog meer achtergronden bij “driemaal is scheepsrecht”. Veel leesplezier.

Een regenachtige ochtend wordt ons in het vooruitzicht gesteld, maar rond half tien zal het droog worden. Vandaag verschillende activiteiten op een reguliere werkochtend: we knotten op twee plekken, we poten twaalf wilgenstaken in de gaten aan de Bemmenstraat te dichten. Aan de Jonathan in Duiven moet in de speeltuin een “wilgentipi” gebouwd worden en een aanhanger staken en dunne twijgen moeten worden afgeleverd.

Er wordt heerlijk gebuffeld op alle fronten: in de boom, op de grond, aan de grondboor, met de hiep en natuurlijk in de keuken door Ans en Wilma…..
Onze logistiek staat vanmorgen als het bekende huis. Arjan komt de typische tipistaken uitzoeken en op de aanhanger gooien.
Wij sluiten aan om 20 staken te bezorgen voor de vijver aan ’t Holland in Duiven. Dit doen we op verzoek van gemeente Duiven. Ook hier gaan we binnenkort gaten in een wilgenrij aanvullen.

Met de koffie regent het nog steeds en uiteindelijk blijkt het de hele dag grauw, grijs en nat te blijven. Het weer heeft echter weinig invloed op ons humeur, onze werkzaamheden, maar wel op onze eetlust.
Om half een staan we verregend en nat tot op het hemd (ik droeg geen regenpak of zo’n praktische SBB-jas) bij de eettafels. Er wordt voorgesteld om een tent aan te schaffen!
Wilma en Ans blijven ons elke keer verrassen. Vandaag staat er Indiase linzensoep met pompoen en spinazie met naan-brood op het menu. Heerlijke appelbollen -het toetje- geuren ons tegemoet.

Het wordt vanzelf stil aan de Bemmenstraat: we zijn onder de indruk. Van ons werk, van het weidse uitzicht, maar zeer zeker van de voedzame en smakelijke maaltijd van onze veelgeprezen koks Ans en Wilma.

De gebruikelijke afsluiting is het inpakken van de aanhanger, controle van de werkplekken en het opruimen van de laatste takken.
En dan kan het weekend beginnen, ook voor alle bestuursleden.

Betekenis van “driemaal is scheepsrecht”
Waar komt de uitdrukking driemaal is scheepsrecht eigenlijk vandaan? Een belangrijk woord in dit gezegde is drie. Dit getal komt op tal van plekken, zoals in de Bijbel en andere religieuze boeken, terug als symbolisch getal. Denk bijvoorbeeld aan het concept van de drie-enige God uit de Bijbel, de drie-eenheid Brahma, Vishnu & Shiva uit het hindoeïsme of de vermeende drie wijzen uit het oosten.
Ook in de rechtspraak is het getal drie belangrijk. In de rechtszaal hadden getuigen vroeger drie kansen om de eed vloeiend uit te spreken.

De link tussen driemaal en scheepsrecht heeft echter te maken met gebruiken die op schepen toegepast werden. Zo kregen matrozen minstens drie keer per dag maaltijden (de schipper was hiertoe verplicht). Verder werden personen die zich tijdens een schaftbeurt misdroegen, drie keer flink geslagen, vaak met een gortspaan. Het “Eén, twee, drie, in godsnaam” werd vooral gebruikt bij een onderweg overleden zeeman, die een zeemansgraf kreeg.
De schipper sprak een gebed en besloot met “één, twee, drie, in godsnaam” op dat moment werd de overledene in een verzwaarde zak over boord gezet.

Gebruikte bronnen:
https://historiek.net/driemaal-is-scheepsrecht-betekenis-herkomst/145808https://onzetaal.nl/schatkamer/lezen/uitdrukkingen/driemaal-is-scheepsrecht