Natuurwerkdag

Beste knotter,


Een veelbelovend begin van de dag: wolkenloze luchten en een mooi zonnetje. Om acht uur staat de tent al; de aanhangwagen met gereedschap staat op zijn plek en de versnipperaar wordt van de aanhanger gereden, kortom: we zijn er klaar voor.
Langzamerhand komen de knotters en vrijwilligers aan. Zoals gebruikelijk wordt iedereen begroet en welkom geheten.
Om negen uur trappen we in de tent af met een welkomstwoord en de uitstekende samenwerking tussen de gemeente Duiven en Knotploeg Duiven is op een dag als vandaag goed zichtbaar: onze gemeente faciliteert ons als vrijwilligersgroep optimaal met een mooie locatie, een prachtige tent met toiletgelegenheid en een afsluitende, versterkende maaltijd. En dan moeten we het afvoeren van het takhout zeker niet vergeten.
De ladders en het gereedschap wachten en de veertig vrijwilligers, kleine en grote hebben er zin in. Als bestuur zijn wij blij met zo veel jongeren in ons midden en er zijn twee jongens die gisteren de smaak te pakken hebben gekregen en vandaag weer present zijn. Hulde!

Makandra Busi wordt vanmorgen door vier knotters afgerond: zeven bomen geknot en al het takhout opgeruimd. De stapel takhout wordt langer en langer, hoger en hoger.
In het wilgenbos wordt er gewerkt dat het een lieve lust is.
Er wordt flink geknot, struiken (vooral vlier) afgezet, met takhout gesleept en hout versnipperd. Klein en groot genieten volop van het fraaie weer en het samenwerken.
Ook nu zie ik weer “de kracht van samen” of vele handen maken licht werk.

Bij de koffie ontmoeten we elkaar, velen zien elkaar voor het eerst sinds het eind van het vorige seizoen en praten we bij. Koffie, thee, frisdrank en koeken geven onze nieuwe energie.
Theo Wolters van “De Stokhorst” sponsort ons vandaag met heerlijke appels en aardbeien. Een smakelijke aanvulling.
Om half elf steken we handen weer uit de mouwen en wordt er hard gewerkt; de ene tak valt en stapels tak- en brandhout groeien.
We zien dat we door corona achterstallig onderhoud kennen op deze locatie. Takken met een lengte van tien meter of meer zijn geen uitzondering.

Tegen lunchtijd zien we dat we onze ambitieuze doelen hebben gehaald: “We gaan voor minimaal honderd bomen….” We knotten 81 bomen en zetten ruim dertig struiken af. Vooral vlier en vogelkers.
“Met deze heerlijke lunch waardeert gemeente Duiven jullie aanwezigheid en inzet vandaag!”
Vijf november, Landelijke Natuurwerkdag 2022 én buiten eten in zon en heerlijk gewerkt inde buitenlucht. Een dag die niet weer stuk kan.
Als ploeg zijn we aan de klus begonnen en deze moet nog afgerond worden. Er staan nog enkele takken op de knot en met een kleine groep maken we dit effectief en veilig af. Samen pakken we aanhanger in en rapen de laatste takken op om ze op de stapels de deponeren.
Het gereedschap en de versnipperaar worden weggebracht, maar de laatste klus van vandaag wacht ons nog: dertig wilgen poten aan de Laarstraat. 

De dode wilgen vervangen en het project van Casimir Boogaarts vervolgen.
Casimir heeft in maart een cirkel met zeven wilgen gecreëerd en vandaag komt daar een vierkant met veertien wilgen bij.
Casimir, Eloysa, Gijs en Noor slepen de takken naar hun plek en nemen de grondboor ter hand; dat de rivierklei zwaar en weerbarstig is, merken ze snel. Op de Laarstraat kun je ook heel mooi spelen en de poel met water lokt….. Samen -kleine en grote vrijwilligers- lukt het ons om de staken in de grond te krijgen en een haaks vierkant te creëren. De kinderen zijn trots en tevreden en gaan onder de modder, met natte voeten moe en voldaan naar huis. “Dit spelen heb ik liever dan dat ze de hele dag binnen met de tablet of gameboy spelen”, laat vader Martyn zich ontvallen.
Ondertussen begint de zon in het westen te zakken, de schemering treedt in.

Een mooie dag die blauw startte, eindigt met mooi rood aan de horizon.
Rood kleur van de liefde, van de passie.
Met passie en liefde hebben we vandaag allemaal bijgedragen aan een stuk kleinschalig landschapsonderhoud in onze mooie gemeente Duiven.