Ronken en ruisen

Beste poeler en knotter,

Van ronkende motoren en ruisend riet…..

Oefening Falcon Leap, de grote Nato-oefening, kende haar apotheose (Grieks voor “schitterend sluitstuk of ontknoping) op zaterdag 21 september boven de Ginkelse Heide.
Tachtig jaar geleden werden er duizenden jonge mannen gedropt op de Ginkelse Heide om in Arnhem enkele burghoofden te veroveren tijdens operatie “Market Garden” en vandaag vliegen zware transportvliegtuigen ronkend over om jonge mannen én vrouwen te droppen boven diezelfde heide. Ook soldaten moeten oefenen en wat is er fraaier om dat te doen op historische gronden. Duiven ligt ontegenzeggelijk op de aanvliegroute en bewonderen de zware kisten op verschillende momenten.
“Daar vliegt onze vrede, veiligheid en vrijheid” vatte ik het overvliegen samen tijdens onze lunch.

Een seizoen opstarten vraagt de nodige voorbereiding: alles moet in orde zijn, goed voorbereid zijn en het gereedschap gecontroleerd én afgevuld. De overeenkomsten met een parachutesprong gloren…..
Voor acht uur ’s ochtends is een overijverige knotter al aan het werk en om kwart over acht sluit de rest van de bestuursleden aan op de Horsterparklaan om de poel toegankelijk te maken voor de aangemelde vrijwilligers: toegangspad, talud en eerste snee in de poel maaien. Daarnaast laaghangende takken opsnoeien.

Vijftien vrouw/man sterk en dat is een mooie opkomst op deze zonnige ochtend. Na een kort welkomstwoord, in het bijzonder voor onze twee nieuwe vrijwilligers, gaan de handen in de handschoenen en ronken er drie bosmaaiers en fluistert de reciprocateur in het riet.
We zwoegen dat het een lieve lust is: maaien, knippen, harken, steken riet op en lopen vitaal de oever op en af.
De poel wordt leger en leger. Met een uur staan we na te genieten en drinken koffie/thee en praten bij over beleefde vakantieavonturen. Aan de Westsingel blijkt dat we ook als poelenwerkgroep een geoliede machine zijn: een korte snelle taakverdeling en we gaan op twee plekken aan de slag.

In de poel en aan de sloot. Mooie initiatieven worden zichtbaar: bij de lindes wortelaanzet afzetten en met de stokzaag opkronen. Ook enkele wilgen worden onder handen genomen.

De bekende vele handen doen hun werk en dit wordt met drone-beelden vastgelegd en binnen anderhalf uur is alles afgezet, bij elkaar geharkt, op stapels gevlijd en het gereedschap schoongemaakt en opgeruimd.

Onze catering wordt met ingang van dit seizoen verzorgd door Wilma (en haar man Arjan) en Wilma kennen we van de jaarlijkse oliebollen. “Wilma’s prutje” geurde ons tegemoet toen de gamel geopend werd. Ook de applecrumble deed ons allen watertanden…..
Wilma had van Kees al begrepen dat er op een werkochtend gegeten werd als wolven. En dit klopt als een zwerende vinger…..

Een heerlijke, smakelijke afsluiting van een prachtige en zonovergoten dag, met niet twee, maar drie nieuwe vrijwilligers in ons midden: Wilma, Remco en Jelmer.
Weet jullie welkom binnen onze gelederen en geweldig dat jullie bijdragen aan een stuk kleinschalig landschapsonderhoud in ons mooie Duiven, Groessen en Loo.